Moderne høreimplantater hjælper mennesker med alvorligt høretab til at høre igen

Det er muligt at genvinde dine høreevner

19.December.2019

Under visse betingelser kan hørelsen gendannes

Det kan være en langsom gradvis proces. Uden at du bemærker det, forværres din hørelse. Du forstår ikke længere tydeligt dem, der taler til dig, du har brug for at skrue lydstyrken op på tv’et eller bliver overrasket over en bil der nærmer sig, som du ikke hørte. Vi indser ofte kun, hvor vigtig vores hørelse er, når den ikke længere fungerer korrekt. Alligevel er dårlig hørelse ikke noget, du behøver leve med. Moderne høreimplantater hjælper mennesker med alvorligt høretab til at høre igen. De er en løsning, når høreapparater ikke længere er gavnlige. Med høreimplantater kan selv børn, der er født med et stort høretab, vokse op i en hørende verden.

 

Sådan fungerer hørelse

Indtil videre er høresansen den eneste menneskelige sans, der kan erstattes af teknisk udstyr. Det lyder måske utroligt i starten, men det er faktisk muligt takket være avanceret medicinsk teknologi. Implanter bare høreløsninger kan være en løsning, og kirurgi er blevet en rutinemæssig procedure. At kende ørets anatomi hjælper dig med at forstå, hvordan hørelse med et implantat fungerer.

Under den naturlige høre proces passerer lyd gennem flere dele af øret.

Ydre øre

Normalt opfanger man lydbølger via det ydre øre (pinna), som sender dem gennem øregangen til trommehinden. Trommehinden med sin tynde membran er “indgangen” til mellemøret.

Mellemøret

Lydbølger får trommehinden til at vibrere og sætter knoglerne (hammer, ambolt og stigbøjle) i bevægelse. Knoglerne forstærker de indkommende mekaniske impulser og fører dem videre til det indre øre.

Indre øre

Det er her, cochleaen er placeret, og med sine hårceller konverterer den snegleformede cochlea mekaniske vibrationer til elektriske signaler. Hørenerven overfører disse signaler til hjernen, som “oversætter” dem til sprog, tale, musik osv.

Hvis et trin i denne komplekse proces er forringet, hører du dårligt eller slet ikke. Afhængig af hvilken del af øret der påvirkes, er der forskellige medicinske muligheder og høreløsninger tilgængelige.

 

Hvorfor mister vi vores hørelse?

Høretab er en af ​​de mest almindelige sensoriske lidelser. Aldersrelateret høretab kan opleves i en alder af 50 år – eller endda tidligere. De følsomme hårceller i det indre øre kan blive skadet over tid og kan ikke længere konvertere signaler til hjernen. Langvarig eksponering for støj eller overdreven stress kan føre til nedsat hørelse eller pludseligt høretab. Sygdomme, infektioner eller ulykker er blandt andre almindelige årsager til hørenedsættelser. Når børn bliver døve, kan dette f.eks. skyldes en arvelig genetisk årsag. Høreimplantater kan være en løsning for både børn og voksne. Der er ingen øvre aldersgrænse.

 

Forskellige typer høretab:

Ikke alle hørenedsættelser er ens. Afhængig af hvilken del af øret der påvirkes, skelnes mellem forskellige typer:

 

Konduktivt høretab

Det ydre og / eller mellemøret er beskadiget og kan ikke overføre lyd ordentligt til det indre øre.

Sensorineuralt høretab

Hårcellerne, de små sanseceller i cochlea er beskadiget og kan ikke omdanne mekaniske vibrationer til elektriske impulser.

Blandet høretab

Blandet høretab er en kombination af konduktivt og sensorineuralt og høretab.

Neuralt høretab

Hudnerven er beskadiget eller findes ikke.

 

Høreapparat eller høreimplantat? Behandling af høretab:

Behandlingen varierer afhængigt af hvilken del af øret der påvirkes. Det spænder fra medicin til høreapparater eller kirurgiske indstillinger.

Mens traditionelle høreapparater forstærker indgående lyde, omgår høreimplantater den beskadigede eller manglende del af øret. De er en løsning, når høreapparater ikke længere er effektive. I tilfælde af et alvorligt til dybtgående høretab er cochleaimplantater ofte den eneste løsning, da beskadigede hårceller i cochlea ikke kan regenerere. Benledningsimplantater kan genskabe høreevnen, hvis det ydre eller mellemøret er påvirket. Der er endda en løsning, hvis hørenerven er beskadiget eller helt mangler.

 

Genskabelse af hørelse? Sådan fungerer cochleaimplantater og andre høreimplantater:

Cochleaimplantater henter lyd ved hjælp af en mikrofon, koder den og transporterer den gennem en elektrode i cochleaen til den auditive nerve. Fra den auditive nerve sendes stimulansen til hjernens auditive centrum, hvor den opfattes som støj, sprog, musik osv. Et cochleaimplantat overtager populært sagt opgaven for de beskadigede hårceller og omdanner mekaniske stimuli til elektriske impulser. Beskadigede hårceller regenereres ikke. Benlednings implantater bruger knoglernes naturlige evne til at lede lyd. Audiotive hjernestammeimplantater omgår den auditive nerve, og gør det muligt for mennesker uden hørenerve, at høre.

Høreimplantater består af to komponenter – en ekstern og en intern del. Den indre del implanteres kirurgisk bag øret, idet elektroden indsættes i sneglehuset. Den eksterne del, kaldet lydprocessoren, sender lyd til implantatet.

 

Har du spørgsmål til livet med et cochleaimplantat eller andre høreimplantater?

HearPeers Mentorer er selv høreimplantat brugere, der deler deres historier og personlige oplevelser om livet med et høreimplantat. De er glade for at støtte dig i din hørerejse og ser frem til at besvare dine individuelle spørgsmål om livet med høreimplantater.

 

Kom i kontakt med en HearPeers-mentor nu