Læs om hørelsens hastighed

Hørelsens hastighed

18.March.2020

Hvad tror du, er den hurtigste sans? Se, høre, smage, lugte, føle?

Det må være synet, ikke? Lys går hurtigere end noget andet i universet. Eller hvad med at røre?
Du bevæger dig med det samme, hvis du stikkes af en nål eller ved en fejltagelse sætter din hånd på et varmt komfur, ikke?

Den hurtigste sans

Det er faktisk høresansen, der er den hurtigste sans. Den menneskelige krop kan høre hurtigere, end den kan se, smage, lugte eller føle.

Vent, siger du. Hvis lysets hastighed er 299.792.458 meter i sekundet, og lydhastigheden kun er 340.29 meter i sekundet, hvordan kan hørelsen så være hurtigere?

Det skyldes, at hørelse eller syn først starter, når en lyd eller lys, når dit øre eller øje. Det betyder ikke noget, hvor hurtigt lyset kommer til dit øje. Det eneste, der betyder noget er, hvor lang tid det tager at komme fra øjet til din hjerne. Det er det samme med at høre. Det betyder ikke noget, at lyd bevæger sig langsommere end lys. Det eneste, der betyder noget, er, hvor lang tid det tager informationerne at komme fra dit øre til din hjerne. Når en lydbølge, når dit øre, kan din hjerne genkende det på kun 0,05 sekunder. Det er ti gange hurtigere end et blink med øjet!

Nogle dele af øret bevæger sig endnu hurtigere. Stapedius refleksen er en måde, hvorpå dit øre beskytter sig mod meget høje lyde, og det reagerer så hurtigt som 0,025 sekunder efter, at lyden når dit øre.

Sammenlign det med de andre sanser. Det tager omkring 0,2 sekunder for din hjerne at forstå det lys, der når dit øje. Det tager også ca. 0,2 sekunder for din hjerne at genkende noget, der rører din hånd eller fod.

Hvorfor kan vi høre så hurtigt? Det skyldes, at hørelse hurtigt hjalp vores forhistoriske forfædre, når de ikke kunne se, f.eks. om natten. At høre knitren fra blade eller knæk af en gren betød forskellen mellem liv og død.

Hastigheden af ​​et cochlear implantat

Så naturlig hørelse er mere end almindelig hurtig. Men der er mere end en måde at høre på. Et cochlear implantat hjælper mennesker med høretab til at høre. Det er den første enhed, der er i stand til at erstatte en menneskelig sans. Så i en sammenligning mellem naturlig hørelse og et cochlear implantat, hvem ville så vinde?

1/20 af et sekund. Det er store krav at leve op til.

Cochlear implantater fungerer ved at omdanne lydsignaler til elektriske impulser. Disse impulser stimulerer hørenerven og går direkte til hjernen.

Så hvordan kan disse pulser sammenlignes med normal hørelse? Et MED-EL-cochlear-implantat sender disse pulser op til 50.704 gange pr. sekund. En enkelt puls kan være så kort som kun 0,000002 sekunder. Det er 200.000 gange hurtigere end et blink med øjet.

Men det handler ikke kun om hastighed. På et vist tidspunkt stopper disse pulser med at gå hurtigere, da det påvirker lydkvaliteten. Det, der betyder noget, er nøjagtighed, så kvalitet over kvantitet.

En måde at opnå nøjagtighed på er ved at kontrollere, hvilken del af cochlear disse pulser påvirker. At stimulere cochlear forskellige steder får folk til at høre forskellige lyde. Hvis du sender en puls til den forkerte del af cochlear, betyder det ikke noget, hvor hurtigt den kommer dertil, for så vil det altid lyde forkert. Hvert cochlear implantat, MED-EL eller andre, er designet omkring denne idé.

Det MED-EL gør, som er specielt, er at kontrollere hastigheden på hver enkelt puls. Ændring af hastigheden på pulser i en bestemt del af cochlear ”bøjer” lyden, så den virker lidt højere eller lavere. Dette er især nyttigt til lyde med lav tonehøjde, fordi det kan få dem til at lyde mere nøjagtige.

Læs mere om MED-EL-cochlear-implantat: https://www.medel.com/da/