Fem fantastiske fakta om øret

31.March.2020

Hver dag bliver vi mindet om, hvor fantastisk cochlea er. Billedet øverst i dette indlæg er inde fra cochlea!. I dag vil vi dele nogle af vores yndlingsfakta om øret.

1. Cochlea forvandler “lyd” til “hørelse”

Lydbølger er næsten overalt. Selvom din hjerne er et virkelig fantastisk organ, er den alene ikke i stand til at genkende lydbølger. Dette sker med cochlea! Cochlea er den inderste del af øret, som er forbundet direkte til hjernen.

Når øret opfanger lydvibrationer, bliver de sendt gennem forskellige dele af øret og ind i sneglen, på samme måde som en tragt leder væske. I cochlea forvandles disse lydvibrationer til små elektriske signaler, der går direkte til hjernen. Derefter overtager hjernens nerveceller, og du opfatter den fornemmelse, som vi kalder “hørelse.” Og alt dette sker næsten øjeblikkeligt.

2. Cochlea er på størrelse med en ært

Hver cochlea er utroligt lille. Det handler om størrelsen på en ært og udefra ligner den et lille sneglehus. Men inde i dette lille bitte organ er en masse små strukturer, der arbejder sammen for at omdanne lyd til hørelse. De er alle rullet op til en spiral, men hvis du rullede en gennemsnitlig cochlea ud, ville det ende med at være et rør på cirka 31,5 mm. Dette rør kan være et par millimeter bredt ved bunden, men helt op til toppen krymper det til blot fraktioner af en millimeter. Inden for denne lille afstand er alt, hvad din krop har brug for at omdanne lydvibrationer til hørelse.

3. Der er over 20.000 nerveceller i den gennemsnitlige cochlea

Der er faktisk over 20.000 hårceller, der er ansvarlige for at modtage lydbølger og omdanne dem til hørelse.

Se billedet øverst i dette indlæg for at se, hvordan de ser ud. De grønne dele er blot et par af disse 20.000 hårceller. Og for at give dig en følelse af skala, er hver af de grønne celler mindre end 20 mikrometer lange! De små hår på toppen øverste oppe, bølger frem og tilbage og reagerer på lydbølger, derefter forvandles disse vibrationer til elektriske signaler inden for de større grønne dele. De gule dele er en del af hørenerven og er dem som sender elektriske signaler direkte til hjernen.

4. Forskellige nerveceller forårsager at
forskellige lyde høres

Alle 20.000 af disse celler er spredt langs cochlea, altså de ca. 31,5 mm. Men hvis du stimulerer to forskellige hårceller, der er langt fra hinanden, vil du høre to helt forskellige lyde. Dette sker på grund af den måde, hvorpå hårcellerne er arrangeret langs en membran inden i cochlea. Membranen er kort og stiv i den ene ende, så den kun reagerer på høje tonelyde (som en fugl der kvidrer), mens den anden ende er længere og mere fleksibel, så denne kun reagerer på lave tonelyde (som et trommeslag). Dette kaldes “tonotopi”, og det er så cool, at det fortjener en historie helt for sig – mere om det en anden gang!

5. Væske inde i cochlea skaber bølger

Membranen i cochlea vibrerer, men den vibrerer ikke i luft. I stedet er den del af cochlea, der berører disse hårceller og membranen, fyldt med en speciel væske kaldet endolymfe. Da denne væske er tungere end luft, bevæger den sig med mere kraft, så hårcellerne og membranen kan arbejde mere effektivt. Det er meget som forskellen mellem at mærke en sommerbrise i dit ansigt og blive ramt af en stærk bølge langs stranden.

(Foto af Corti-organet med tilladelse fra R. Glueckert, K. Pfaller, A. Schrott-Fischer, H. Rask-Andersen; Medical University of Innsbruck, Østrig)

Har du et spørgsmål om cochlea, eller ved du noget om cochlea, som vi ikke har dækket?