Cochlear implantat til ensidig døvhed: Valentins historie

07.May.2020

I syv år kunne 13-årige Valentin fra Østrig kun høre på det ene øre. Mens hans høretab forblev uopdaget i lang tid, var virkningerne af ensidig døvhed tydeligt synlige på hans udvikling. I sin gæsteartikel forklarer Valentins mor Irene, hvordan han endelig blev diagnosticeret med ”alvorligt høretab på venstre øre”, samt hvordan Valentins hverdag og personlige udvikling er forbedret takket være hans cochlear implantat (CI).

De fleste af os tager hørelse med to ører for givet. Derfor er mange mennesker ikke opmærksomme på de daglige udfordringer, der er ved kun at kunne høre med et øre. Før vi lærte om Valentins ensidige døvhed, var dette også tilfældet for mig. Historien om vores søn, har givet mig – og vores sociale omgangskreds – en bedre forståelse:

En barndom med forhindringer

Kort efter Valentins fødsel blev der udført en rutinemæssig høringsscreening, og resultaterne var iøjnefaldende. Med tiden blev min søn et meget højlydt barn, og hans udtale var sløret. Vi søgte hjælp fra en taleterapeut, men desværre forbedrede situationen sig ikke så meget, som vi havde håbet. Valentins taleterapeut havde mistanke om, at høreproblemerne muligvis kunne være årsagen til Valentins dårlige udtale – en mistanke, jeg selv havde haft i nogen tid.

Jeg gik til fire forskellige øre-næse-hals(ØNH) -læger for at få udført høretests. Hver gang viste min søn gode resultater, men hans udtale blev ikke bedre. Da Valentin omsider kom i grundskole, fik han særlig støtte. Ikke desto mindre fik han ikke lov til at studere med sine klassekammerater, og derfor blev han en outsider, der ikke kunne læse eller skrive i 2. klasse. Jeg var fortvivlet: Hvad skulle jeg gøre for at hjælpe min søn?

Diagnose: Ensidig døvhed

Da Valentin var syv år, fandt vi ud af årsagen til hans vanskeligheder ved et tilfælde. Jeg havde lige købt nye høretelefoner og ville prøve dem sammen med Valentin. Den højre øreprop til mig, den venstre til Valentin. ”Mor, jeg kan ikke høre noget,” klagede min søn straks. Jeg testede begge hovedtelefoner selv – og opdagede, at begge sider fungerede perfekt.

Næste dag tog jeg Valentin med til det nærmeste hospital og insisterede på, at hørelsen på hans venstre øre skulle testes. Straks blev det klart, at Valentins taleterapeut og jeg havde ret. Han fik diagnosen, alvorligt høretab på venstre øre. Valentin havde aldrig hørt noget med det øre. Da ØNH-lægerne altid havde brugt højttalere under høreprøverne, bemærkede ingen af ​​dem, at Valentin var døv på det ene øre. På trods af denne diagnose blev jeg lettet. Vi havde endelig en forklaring på den dårlige udtale og hans høje toneleje.

Næste skridt: Cochlear Implant

Umiddelbart efter diagnosen tog ØNH-teamet på vores hospital sig af vores familie, og lige fra starten vidste vi, at vi var i gode hænder. Bare et år tidligere var cochlear implantater (CI) blevet godkendt til mennesker med ensidig døvhed i Østrig. Kort efter diagnosen var Valentin en af ​​de første patienter med ensidig døvhed, der blev implanteret med CI, fordi vi ville have ham til at kunne høre i stereo, så hurtigt som muligt.

Naturligvis var dette ikke en let beslutning for vores familie. Optimisme var dog vigtigere.

Vi tænkte ikke på, hvad der kunne gå galt, men var fulde af selvtillid og forventning til, hvad Valentin kunne få ud af implantationen.

Desværre oplevede vi mindre optimisme fra Valentins skole. Hans lærer var ikke begejstret for hans nye højteknologiske høreapparat. Hun så kun ekstra arbejde for sig selv. Jeg begyndte derfor at lede efter en ny skole, der var villig til at imødekomme Valentins behov. Når jeg ser tilbage, kan jeg kun sige: Det var den rigtige ting at gøre!

Livet i stereo

Valentin havde altid været en genert dreng, men med CI og på en ny skole, ændrede det sig snart! Han lærte at læse, skrive og lave matematik inden for kort tid, fik venner og fik en masse selvtillid.

Selvfølgelig var Valentins klassekammerater nysgerrige og ville vide, hvordan hans ”elektroniske øre” fungerer. Så snart de vidste det, blev CI en del af hverdagen – ligesom de andre børns briller eller seler.

Efter mere end fem år med stereohørelse er Valentin nu blevet en selvsikker teenager. Som mor er det især dejligt at se, at han har mere tillid til sig selv, end vi som forældre nogensinde havde forestillet os. Han er en entusiastisk fodboldspiller, prøver nye sportsgrene, har fået nye venner og er en del af ungdomsteamet i det lokale frivillige brandvæsen. Jeg kunne ikke være gladere over vores søns udvikling!