Tare Teksum- om at gennemføre ekstreme udfordringer med et cochlear implantat fra MED-EL

18.June.2020

Tare er en 48 årig mand som elsker ekstreme udfordringer. På hans merit liste finder man aktiviteter, som mange af os andre kun drømmer om. Han har blandt andet besteget Kilimanjaro (Afrikas højeste bjerg) og cyklet “Den store styrkeprøve” mellem Trondheim og Oslo på en tandem cykel. Han er syns- og hørehæmmet, og har nedsat balanceevne. I interviewet her fortæller han om, hvordan hans liv blev forandret efter han fik et cochlear implantat fra MED-EL og hvad det var, der vakte interesse for hårde fysiske udfordringer.

Mistede hørelsen i teenageårene

Tare voksede op i Oppdal i Norge, sammen med sine to søskende. Da Tare var 10 år, startede et successivt høretab, og da han var omkring 18, var han så godt som døv. Han fortæller, at det var hans mor, som hørte om cochlear implantater (CI) først:

“Min mor så i 1996 et tv-program, hvor professor Erik Teig blev interviewet. Han fortalte om CI, og hvilken hjælp det kunne give hørehæmmede. Min mor ringede straks til ham, og efter flere undersøgelser på Rigshospitalet i Oslo, blev jeg CI-opereret, første gang i 2001. Mit liv blev totalt forandret, da jeg fik CI. Før operationen var jeg nærmest døv, og folk måtte kommunikere med mig ved brug af skriftsprog. Efter jeg fik CI, blev jeg igen hørende og kunne kommunikere verbalt.”

At gennemføre ekstreme udfordringer med et CI

I 2010 deltog Tare på Tv-programmet “Ingen Grænser” på NRK med Lars Monsen i spidsen. Programmet handlede om elleve deltagere med forskellige fysiske funktions udfordringer, der skulle nå en destination i vildmarken. Efter dette eventyr fik Tare mere smag for ekstreme fysiske udfordringer.

”Jeg har stor eventyrlyst og drages mod det ekstreme. Jeg elsker fysiske udfordringer og at bryde grænser, hvilket giver mig en stor tilfredsstillelse. Som udgangspunkt har CI ikke påvirket mig i mine valg af fysiske udfordringer. CI tåler kun lidt vand og det er en ulempe, men jeg er ekstremt forsigtig med processorerne og har altid sydvest og reservedele med, når jeg er ude.”

Da vi spurte Tare hvad hans næste projekt vil blive, svarede han at han har stor lyst til at padle dele eller hele vejen langs norskes kyst, men at det i så fald bliver et stort projekt, som må planlægges meget nøje.

For dem som vil vide mere om Tares imponerende eventyr og indstilling til livet, kan man bestille hans biografi “Med viljens kraft”, som han skrev i 2011. Heri fortæller han om sit liv, og om vendepunktet han oplevede, efter han deltog i “Ingen grænser”.

Han holder også forelæsninger, hvor han fortæller om, hvordan han gennemførte sine ekspeditioner.

Tips til andre som skal have et cochlear implantat

“Til andre som overvejer, om de skal have et implantat, vil jeg sige: Vær positivt indstillet, og tro på at operationen nok skal gå godt. Det gør den, og forsøg at undgå negative forhåndsindstilling. Tænk ikke for meget på eventuelle bivirkninger, som operationen kan medføre. Jeg fik dårligere balance efter min CI-operation i 2006, men jeg fik hørselen tilbage, og det var det vigtigste. Jeg er meget taknemmelig for, at jeg har fået CI.

Jeg fortryder ikke at jeg blev CI-opereret. Jeg er meget taknemlig for at jeg nu kan høre. Mit bedste tip er følgende: Hvis du er hørehæmmet, men ønsker at styrke din hørelse, så vil du få god nytte af CI.”