Rehabilitering for voksne: Auditiv træning med dit cochlear implantat – Afsnit 3

10.July.2020

Hvad er ”Speech Tracking”?

”Speech tracking” er en god aktivitet for alle brugere, uanset hvor du er på din rehabiliteringsrejse. Der er fire måder at øve ”speech tracking” på

 1. Oplæseren læser teksten, og lytteren (bruger af implantatimplantat) følger med ved at lytte og se på teksten.
 2. Oplæseren læser teksten, og lytteren følger med ved at lytte til og se på en kopi af den samme tekst. I lytterens kopi af teksten fjernes nogle af nøgleordene. Lytteren skal identificere disse ord fra at lytte tæt til læseren.
 3. Oplæseren læser teksten, og lytteren følger med ved at lytte og se på den samme tekst. Læseren sætter en pause et sted i hver sætning i teksten, og lytteren skal identificere det næste ord og læse resten af ​​sætningen.
 4. Oplæseren læser en kort sætning uden at lytteren kan se teksten. Lytteren gentager sætningen ud fra det hørte.

Du kan bruge næsten enhver tekst til ”speech tracking”. Find noget, du er interesseret i at læse, for at gøre praksis mere interessant, såsom:

 • Aviser eller magasiner
 • Dine yndlingsbøger
 • Oplysninger eller artikler om et emne af interesse
 • YouTube-videoer med billedtekst (dette giver dig som lytter mulighed for at følge med ved at lytte og se på teksten, men du vil ikke være i stand til at øve de mere udfordrende typer ”speech tracking”, der er anført ovenfor).

Til den anden type ”speech tracking”, der er anført ovenfor, har vi materialer, du kan øve med.

 

Download øvelser her

 

Tips til at øve ”speech tracking”

 • Hvis du bruger et høreapparat på dit andet øre, skal du fjerne det, så du lytter bare til din lydprocessor.
 • Brug ikke mundaflæsning til at begynde med, men tilføj den, hvis du har brug for en anelse.
 • Hvis aktiviteterne er vanskelige, skal du tilføje visuelle ledetråd (mundaflæsning, bevægelser), hvor det er nødvendigt, efter at du har haft en chance for at ‘lytte først’. For ekstra hjælp, beder læseren om at pege på hvert ord, mens de læser.
 • Husk, at lytte til ‘milepæle’ er vigtigt. Din hjerne har brug for tid og praksis for at få mening ud af de oplysninger, den modtager fra cochlear implantatet. At lytte til dit CI kan være trættende! Korte praktikudbrud, såsom to 15-minutters blokke pr. Dag, er bedre end en 30-minutters session.