Brug lydbøger og podcasts til at udvikle dine lytte-færdigheder

12.November.2020

At lytte til lydbøger og podcasts kan være en fantastisk måde at arbejde på dine lytte-færdigheder med dit høreimplantat. Er du ikke sikker på, hvor du skal starte? I dette indlæg deler vi nogle tips til brug af lydbøger og podcasts for at fremme dine lytte-færdigheder.

 

Lydbøger

  • Brug en lydbog og bog-versionen sammen. Hvis du er ny i at lytte med din lydprocessor, kan du starte med at lytte til lydbogen og bruge den samme bog i papir format for at læse med. Dette kaldes ‘læse-sporing’ og kan også trænes med en kommunikationspartner, der læser højt, mens du læser sammen med den samme tekst. Efterhånden som dine lytte-færdigheder udvikles, behøver du måske ikke længere læse med i det skrevne materiale, man måske bare bruge det til at kontrollere, om du har hørt korrekt.
  • Talefrekvens. Du kan justere lyd-hastigheden på lydbogen, afhængigt af den app du benytter. Sænk tale-hastigheden til at begynde med, når du bliver mere øvet og fortrolig med stemmen, kan du begynde at øge tale-hastigheden til den oprindelige indstilling.
  • Kendte bøger. At lytte til kendte eller yndlingsbøger vil gøre det lettere for dig at følge med, da du allerede er fortrolig med historien og indholdet.
  • Bibliotek. Kontakt dit lokale bibliotek for at finde ud af om lydbøger (og de tilsvarende papirbøger) kan lånes.

 

 

Podcasts

  • Find en, der fanger din interesse. Podcasts er tilgængelige til gratis download online og gennem forskellige smartphone-apps. Med en bred vifte af emner fra de seneste nyheder til sport, havearbejde og popkultur er du sikker på at finde en podcast, der holder dig motiveret og interesseret.
  • Hold det simpelt. Prøv at finde og lytte til podcasts med kun en eller to talere. Dette vil gøre det lettere at følge med i hvad der bliver sagt.
  • Udskrifter. Nogle podcasts tilbyder også udskrifter. Det er nyttigt, især i de første dage efter aktivering af dit cochlear implantat. Så kan du lytte samtidig med at du læser udskriften.

 

Andre tips

  • Fokuser på at lytte, prøv ikke at multitaske, da dette sandsynligvis vil føre til, at du ikke fokuserer på lyden.
  • Tilslut din lydprocessor til din enhed (mobiltelefon, tablet osv.) Benyt evt. AudioLink eller direkte lydkabel for den bedste lydkvalitet, når du lytter.
  • Lytter et familiemedlem eller en ven til den samme podcast? Eller har de læst den samme bog? Tal med en anden person om, hvad du har lyttet til, dette hjælper med at kontrollere din forståelse af indholdet og give dig mulighed for at træne din auditive hukommelse, når du husker de fakta, oplysninger og emner, du har hørt.