Kalle: Det bedste ved at høre

28.July.2021

Da Kalle blev født, viste hørescreeningen, at han var døv. I dag er han 17 år, læser økonomi, elsker motorkøretøjer, drømmer om at blive selvstændig erhvervsdrivende og hører ved hjælp af to cochlearimplantater. Læs Kalles historie her!

Kalles hørerejse

Jeg hedder Kalle. Jeg bor i Nyköping i Sverige og læser økonomi på Enskilda Gymnasiet. Mit mål efter gymnasiet er at arbejde med salg eller lignende, gerne som selvstændig erhvervsdrivende. I dag arbejder jeg ekstra i weekenderne på Scandic Hotel her i Nyköping, hvilket jeg har gjort siden sidste sommer. Jeg er 17 år gammel og har hørt ved hjælp af cochlearimplantater, siden jeg var 1 år og 8 måneder. Det hele startede, lige da jeg var blevet født, fordi jeg ikke bestod hørescreeningen. Da jeg var 4 måneder gammel, blev der foretaget en yderligere test, som jeg bestod, men som tydede på, at jeg havde en lille hørenedsættelse. Til sidst blev der foretaget en tredje test i narkose, da jeg var 10 måneder gammel, og den viste, at jeg var døv. I dag bruger jeg lydprocessoren SONNET til at høre, og når jeg tager lydprocessorerne af, kan jeg slet ikke høre noget.

Et aktivt liv

Jeg har altid elsket alle former for motorkøretøjer. Jeg har kørt snescooter, så længe jeg kan huske, og så snart jeg fyldte 16, var min højeste prioritet at tage scooterkørekort. I sommerhalvåret er det båd og vandscooter, det gælder, og i år er det nye, at jeg i efteråret fik det lille motorcykelkørekort. Når det gælder brug af hjelm med cochlearimplantat, har jeg prøvet mig frem og lært at iføre mig hjelmen på en måde, så den fungerer med processorerne. Jeg plejer desuden altid at anvende en hjelmhue under hjelmen, da den hjælper med at holde spolen og resten af processoren på plads.

 

 

Ud over motorkøretøjer kan jeg lide at spille indendørs bandy, styrketræne eller løbe. Jeg har aldrig oplevet, at mine cochlearimplantater har forhindret mig i at dyrke sport, dog bliver de lidt mere fugtfølsomme, da jeg er kortklippet og fugten (sveden) ikke har noget sted at sætte sig. Når jeg bader, plejer jeg at tage processorerne af, så da hører jeg ingenting. Men jeg bader alligevel, selvom det til sidst bliver lidt trist, når det er svært at kommunikere. En anden mulighed er at anvende de vandtætte WaterWear-covers.

Det bedste ved at høre

Når jeg bliver spurgt, hvordan det er at leve med høreimplantater, ved jeg ikke rigtigt, hvad jeg skal svare. Jeg kender jo ikke til andet, og jeg synes, at det fungerer godt. Det bedste ved at høre er at kunne kommunikere uden sproglige begrænsninger og lytte til musik. At leve et liv fuld af muligheder, ganske enkelt. At være med i fællesskabet.

Til forældre, der overvejer en CI-operation til deres barn

At lade sit barn operere er den bedste gave, man kan give som forælder. Når det er muligt at genskabe en sans, man ikke har fået fra fødslen, åbner det for helt andre muligheder i livet. Jeg er så taknemmelig for mine cochlearimplantater.

Det er vigtigt at huske, at implantatet ikke giver nogen begrænsninger. Prøv det, du synes virker sjovt og interessant … instrumenter, fremmedsprog osv.

Min kirurg (Helge Rask Andersen) sagde inden operationen til min mor: “Du skal se Viktoria – Kalle kommer til at kunne lytte til musik samt tale og høre” … og sådan blev det.