Han blev født døv, men kan alligevel høre – høreimplantater ændrede Sebastians liv

18.August.2021

17-årige Sebastian blev født døv, men hører næsten som alle andre teenagere. Det skyldes to høreimplantater, han har fået indopereret i ørerne. 

–       Det betyder utroligt meget, siger han.

Sebastian Wassgren er 17 år og lever et liv, der ligner mange andre unges. Når han ikke går i gymnasiet, spiller han på computer og træner fodbold i Degerfors IF’s fodboldgymnasium. Indtil han var omkring 13 år, dansede han også meget, blandt andet på Benke Rydmans danseskole “House of Shapes”. Men at kunne lytte til musik, træne fodbold på højt plan eller gå på samme gymnasium som alle vennerne havde ikke været muligt, hvis ikke Sebastian havde været så heldig at få høreimplantater som barn. Han er nemlig født døv, og uden høreimplantater ville han slet ikke kunne høre.

Da Sebastian blev født, var han så heldig at få foretaget en såkaldt hørescreening, som viste, at han ikke kunne høre normalt. Der blev straks iværksat en udredning, og parallelt hermed begyndte Sebastians far, Per Wassgren, at sætte sig ind i, hvad det vil sige at have en hørenedsættelse. Det gjorde, at han fik kendskab til forskning i høreimplantater, og da Sebastian var elleve måneder, fik han indopereret et såkaldt cochlearimplantat.

–       Lægen, der opererede Sebastian, sagde, at han var det døveste barn, hun havde opereret, siger Per Wassgren og griner.

 

Sebastian blev opereret, da han var blot 10 måneder gammel.

 

I begyndelsen var lydniveauet lavt, men der blev gradvist skruet op for styrken. Sebastian så forbavset ud, hver gang han hørte en ny lyd, og med tiden blev lydene kraftigere og kraftigere. En gang om ugen i tre år besøgte Per Wassgren hospitalet i Huddinge med sin søn for at få skruet op for lydstyrken og lære Sebastian at koble forskellige lyde til forskellige genstande. Derefter begyndte Sebastian at lære nye ord.

–       En babys hørelse begynder allerede at udvikle sig i maven, og et døvfødt barn er derfor bagefter og er nødt til at kompensere, når implantatet er på plads. Da Sebastian havde indhentet det, begyndte han at følge en normal sprogudviklingskurve, fortæller Per Wassgren.

Sebastian bruger en hue til at holde den lille processor på plads bag øret, når han spiller fodbold. Men i øvrigt plejer de, der møder Sebastian, ikke at bemærke hans hørenedsættelse. Det kan muligvis mærkes, at han har lidt svært ved at følge med, når samtalen foregår på skolegangen eller i spisesalen eller i andre støjende miljøer. Så kan det være svært for Sebastian at skelne en bestemt stemme.

–       Jeg kan have lidt svært ved at skelne mellem lyde, og det sker, at jeg går glip af instruktioner under træningen, da der er meget lyd i baggrunden, som kan forstyrre, men jeg har bedt trænerne om at råbe lidt højere til mig, så det plejer at fungere, siger Sebastian.

Måske havde han spillet fodbold alligevel, men musikken var det nok ikke blevet til så meget med, siger han reflekterende. Sebastian elskede at danse og lavede ofte små opvisninger som barn. Ja, han er meget taknemmelig for sin hørelse. Det er ovenikøbet praktisk at kunne lukke helt af en gang imellem, siger han og fortæller om dengang, da hans lillebror blev født, og Sebastian var så heldig ikke at blive forstyrret af barnegråd om natten. Han fjernede ganske enkelt processoren, og så blev der stille.

 

I dag spiller Sebastian fodbold på Degerfors IF’s fodboldgymnasium. Målet er at blive professionel.

 

Men frem for alt er han taknemmelig over at kunne leve samme liv som sine venner.

–       Jeg tror, at jeg også havde haft det godt uden høreimplantater, for så ville jeg kunne kommunikere med en del mennesker ved hjælp af tegnsprog. Men jeg havde ikke kunnet tale med alle og føre samtaler på samme måde eller forklare, hvordan jeg føler, og det er jeg taknemmelig for, at jeg kan nu. Jeg er utroligt taknemmelig for, at jeg fik mulighed for at få cochlearimplantater.

 

Franka på 7 år interviewer høreimplantatbruger Molly på 7 år, Sebastian på 17 år og Sebastians far Per.