Myter og fakta om cochlearimplantater

16.September.2021

Kan ældre mennesker få cochlearimplantater? Er det farligt at få indopereret et cochlearimplantat? Må jeg flyve med et høreimplantat?

Der er mange rygter om cochlearimplantater. Men hvor sande er de? Nu vil vi afklare 10 almindelige myter om cochlearimplantater.

 

MYTE NR. 1: Cochlearimplantater er kun for unge mennesker.

Faktum: Der er ingen øvre aldersgrænse for at få cochlearimplantater, og mange mennesker får CI’er, når de er i firserne eller halvfemserne. Undersøgelser har sågar vist, at ældre brugere af cochlearimplantater oplever en væsentlig forbedring af taleforståeligheden.

 

 

MYTE NR. 2: Det kræver hjernekirurgi at få et cochlearimplantat.

Faktum: Det omfatter overhovedet ikke hjernekirurgi at få et cochlearimplantat. Selve implantatet sidder under huden bag øret, og der indsættes en elektrode i cochlea (øresneglen), som sidder i det indre øre. Kirurgen behøver slet ikke at komme i nærheden af hjernen.

 

MYTE NR. 3: Man kan ikke få foretaget en MR-scanning, når man har et cochlearimplantat.

Faktum: Alle vores moderne cochlearimplantater med flere kanaler kan tåle MR-scanninger på 1,5 tesla. Og takket være det særlige magnetdesign kan vores implantater i SYNCHRONY-serien endda tåle MR-scanninger på 3,0 tesla. Få mere at vide om MR-scanninger med cochlearimplantater i vores vejledning.

 

MYTE NR. 4: Et cochlearimplantat vil ødelægge den smule hørelse, man har tilbage

Faktum: Det indre øre er meget fintfølende, men vores cochlearimplantater har bløde og fleksible elektroder, som er designet til at bevare disse fintfølende strukturer. Dette i kombination med vores stadig bedre kirurgiske fremgangsmåder er med til at bevare resthørelsen.

 

MYTE NR. 5: Man kan ikke svømme, når man har et cochlearimplantat.

Faktum: Selve implantatet sidder under huden og er beskyttet mod vand, så man trygt kan svømme med det. Den eksterne lydprocessor er dog normalt kun stænktæt. Det betyder, at du enten skal fjerne den, inden du svømmer, eller anvende noget vandtæt tilbehør som f.eks. WaterWear, så du stadig har mulighed for at høre, mens du er i bassinet.

 

 

MYTE NR. 6: Man kan ikke lytte til musik med et cochlearimplantat

Faktum: Masser er mennesker, der bruger cochlearimplantater, nyder at lytte til musik, og mange er endda selv talentfulde musikere. Naturligvis er rehabilitering og øvelse vigtigt for at få mest muligt ud af musikken. Kast et blik på denne blog for at få tips til at nyde musik med et cochlearimplantat.

 

MYTE NR. 7: Hvis man bruger cochlearimplantater, må man ikke være i nærheden af wi-fi-enheder.

Faktum: Wi-fi-enheder påvirker ikke cochlearimplantater eller lydprocessorer, og man skal ikke bekymre sig om at være i nærheden af dem.

 

MYTE NR. 8: Cochlearimplantater skal udskiftes regelmæssigt.

FAKTUM: Cochlearimplantater er konstrueret til at holde hele livet, og det burde ikke være nødvendigt at udskifte dem i årtier. Men de fleste plejer at opgradere deres eksterne lydprocessor hvert andet eller tredje år, så de kan drage fordel af den nyeste teknologi.

 

MYTE NR. 9: Man må ikke flyve, når man har et cochlearimplantat.

Faktum: Det er ikke noget problem at flyve med et cochlearimplantat. Det er dog en god idé at lade sikkerhedsfolkene i lufthavnen vide, at du har et implantat, fordi det kan aktivere sikkerhedsscannerne. Her er nogle flere tips til, hvordan man rejser med et cochlearimplantat.

 

 

MYTE NR. 10: Efter indoperering af cochlearimplantater vil jeg straks være i stand til at høre.

FAKTUM: Når du har fået indopereret et cochlearimplantat, skal du normalt vente et par uger, før implantatet aktiveres. Det er også vigtigt at huske, at det tager noget tid og øvelse at lære at høre med et cochlearimplantat, og derfor er rehabilitering så vigtigt.

 

Har du andre spørgsmål om cochlearimplantater og om, hvordan de virker? Dit lokale MED-EL-team er altid klar til at besvare spørgsmål.

 Kontakt dit lokale MED-EL-team