Sådan lytter du til musik med et cochlearimplantat

01.November.2021

9 ud af 10 adspurgte MED-EL-brugere siger, at musik lyder behageligt via deres cochlearimplantat*. Det skyldes til dels den måde, vores cochlearimplantater er designet på, idet de efterligner den naturlige hørelse meget nøje. Men det skyldes også øvelse: Jo mere du lytter til musik, desto mere vil du kunne nyde det. Det er aldrig for tidligt eller for sent at begynde at øve sig i at lytte til musik med et cochlearimplantat, så her er nogle enkle tips til at hjælpe dig med at nyde musik med dit cochlearimplantat.

 

1. Start enkelt

Start med enkle numre som f.eks. et solostykke med mange gentagelser. Søg efter piano solo eller guitar solo i søgemaskinen. At lytte til musik med en kraftig rytme (som f.eks. rock eller hiphop) kan være lettere til at begynde med. Cochlearimplantatbrugere siger, at Johnny Cashs tidlige numre såsom “I Walk the Line” lyder meget naturlige og er nemme at lytte til. Disse sange har nogle egenskaber, der gør dem velegnet til tidlig lytning med et CI. Det er f.eks. et begrænset antal instrumenter (ret ofte kun guitar og percussion), en tydelig rytme, Cashs barytonstemme og en sangstil, der minder om tale. Du kan gå videre og lytte til mere komplekse musiknumre med flere instrumenter, når det føles behageligt.

 

2. Hold dig til dine yndlingsnumre

Lyt til velkendte melodier. Den musik, du lyttede til, da du var yngre, kan være lettere at forstå, da din hukommelse hjælper dig med at udfylde hullerne.

 

3. Brug et hørehjælpemiddel

Brug høretelefoner eller en direkte lydindgang via et hørehjælpemiddel – såsom AudioLink– for at opnå den bedste lydkvalitet.

 

4. Brug billeder

Se livemusik eller videoklip, hvor du kan se, at musikken spilles eller synges, og hvor du eventuelt kan læse sangteksten, mens du lytter.

 

5. Udvid din musiksmag

Lyt til klassisk, pop, country, rock, folk og andre genrer for at finde de stilarter og instrumenter, du foretrækker at lytte til.

 

6. Øvelse gør mester

Øv dig i at finde sange, lyde og instrumenter, der kan forbedre opfattelsen af og skelnen mellem relevante musikparametre som f.eks. tonehøjde.

 

Læs CI-bruger Mary Beths historie om at genopdage musikken med cochlearimplantater. Hun deler også sine anbefalinger til, hvilken software og hvilke apps der kan hjælpe med at optræne evnen til at lytte til musik.

Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan man øver sig i at lytte til musik, skal du kigge på “Music Tips for Adults”, en gratis download, som er lavet for at hjælpe CI-brugere med at kunne nyde at lytte til musik igen.

 

*Müller, J., Brill, S., Hagen, R., Moeltner, A., Brockmeier, S.J., Stark, T., Helbig, S., Maurer, J., Zahnert, T., Zierhofer, C., Nopp, P., & Anderson, I. (2012) Clinical trial results with the MED-EL fine structure processing coding strategy in experienced cochlear implant users. ORL J Otorhinolaryngol Relat Spec. 74(4), 185–198.